När det gäller borttagning av ättika rost,

Borttagning av ättika rost 19 månader senare

Det finns många sätt att ta bort rost från metall. Alla har sina avvägningar: trådhjul kan inte komma på trånga platser, elektrolys producerar explosivt väte etc.

Vinäger är inget undantag. Det är överlägset den enklaste processen. Du bara dumpar ditt rostiga skräp i en hink med vinäger och vänta. Men det tar ett tag. "Ju längre du väntar, desto bättre fungerar det", desto större påstår Internet.

Tja, hur länge är ”längre”? YouTube-tillverkaren Jimmy DiResta rapporterar utmärkta resultat efter en överblick i natt. QuietSelfReliance-kanalen lämnade rostiga bultar i vinäger under fyra veckor till stor effekt.

Men båda dessa försök tycktes lämna en viss mängd rost som måste tas bort efter det faktum.

Skulle ett ännu längre bad vara bättre? Eller kan det förstöra metallen? Jag gick mot mitt garage i vetenskapens namn för att ta reda på det.

Först sorterade jag igenom min hög med gamla, rostiga verktyg. De värsta gärningsmännen var täckta av ett skikt av pulverrost, vilket gjorde dem obehagliga att använda i bästa fall och vara värsta i värsta fall. Jag kastade dem i en liten sopbehållare, sänkte verktygen i vit vinäger, täckte burk med lite tätbar plast från köket och satte blandningen på sidan i garaget. Jag tänkte att jag skulle komma tillbaka i slutet av sommaren och se hur verktygen gick.

Dessa rostiga verktyg var inte tillräckligt rostiga för att klippa ned detta experiment. De verkliga verktygen jag använde var mycket, mycket rostigare.

Det var april 2015. I juni samma år fick jag reda på att jag skulle bli pappa. Detta ledde till en arg rusning av projekt på Reuter Acres. Huset måste målas, mattan behövde tas bort från köket, vattenvärmaren behövde bytas osv. Och det räknar inte barnens ankomst. Det var inte mycket tid för frivolousness.

Här är vi, 19 månader senare, och jag kom äntligen tillbaka till dina gamla papperskorgen. Vad skulle vara kvar? Glänsande verktyg? Järnmussel? Eller något däremellan?

Jag slog på min kamera, tog på mig handskar och doppade in. Se videon ovan för fullständigt resultat.

För dig som sitter fast i viskningsbibliotek, har fruktansvärda Internet-anslutningar eller bara vill ha mer information kommer jag att lägga ut några spoilers nedan.

Vad var kvar i den rostiga vinäger?

Verktyg! De var inte helt upplösa. Men olika artiklar hade olika resultat.

Först grävde jag i skopan och drog ut alla de fasta bitarna jag kunde hitta. Alla var täckta av rostig goo. Jag täckte de i en bakpulver och vattenblandning för att neutralisera vinäger och skrubba sedan lätt verktygen för att ta bort svampen. Efter några sköljbad doppade jag dem i Prep och Etch fosforsyralösning från Home Depot för att skydda verktygen mot blixtrost och förbereda dem för målning. Efter 30 minuter sköljde jag bort dem och lämnade dem på kartongen för att torka. Nästa dag sprayade jag dem med Rustoleum Ultra Cover Satin Clear Spray, två lager på varje sida och låt dem torka igen i 24 timmar. Nu var de redo för närmare granskning.

De flesta skiftnycklar såg oskadade ut. Filerna var märkbart tunnare, nästan knivbladiga i fläckar. Några av uttagen hade djupa, tomma porer på ändarna. Min vän Henry, en metallkille, såg liknande resultat när jag utförde denna process med mycket starkare syra. Han teoretiserar att de fickorna redan var rostade, men rosten var inte synlig. Syran dras till rosten och äter upp den hela vägen in i verktyget och lämnar den svampiga strukturen.

Den mest dramatiska effekten var tydlig på en lång skiftnyckel med dubbla rutor. Det verkade som om ena änden hade upplösts fullständigt. Jag misstänker att det slutet var nedsänkt i den rostiga mucken i botten av hinken och utsatte det för mer förstörelse.

Det mest intressanta för mig var vinägernas effekt på en liten fjäder: Den såg perfekt ut. Jag skulle ha trott att en sådan tunn metall skulle ha förstörts för säker. Men våren var innesluten i en Duro-spärrnyckel, som måste ha skyddats från både rost och vinäger.

Skulle jag göra det igen? Jag skulle inte tänka mig att använda tekniken för att ta bort vinäger-rost under en kortare tid, till och med några veckor. Men det finns faktiskt några intressanta konstnärliga konsekvenser för den långsiktiga strategin. De tidigare nämnda uttagen är till exempel fascinerande att titta på. Det kan vara kul att ta en bit metall och halva den ner i vinäger under en längre tid för att få en liknande effekt.

Om du försöker, låt mig veta hur det går! Tack för att du läste och tittade.